Çin’den Mal Getirmenin Masrafları

1 Kas

Birçok promosyon malzemesi Çin’den gelir. Peki Çin’den bir malzeme getirmenin maliyeti nedir ?

Elbette sabit bir maliyet yoktur. Burada genel maliyetler ve yaklaşık hesaplama yönteminden bahsedeceğim.

1 – Ana maliyet unsurumuz malın fiyatıdır.

2 – Daha sonra malın toplam hacmi veya ağırlığı önemlidir. Bu hacim veya ağırlık malın nakliye ve gümrük masraflarını etkiler.  Nakliye Uçak veya Gemi ile yapılabilir. Uçak maliyetinde ağırlık önemlidir. Ancak hacmi yüksek, ama hafif mallarda koli ölçülerinden yapılan bir hesaplama ağırlığın yerini alabilir. Bunun için genelde (en x boy x yükseklik) / 5000 ya da 6000 baz alınır.  Ölçüler santimetre cinsinden hesaplanır.

Örnek olarak ölçüleri (30 cm x 40 cm x 20 cm) olan bir kolinin hacimsel ağırlığı : 24000 /5000 = 4.8 kilo dur. Eğer bu kolinin içindeki malın ağırlığı 3 kilo ise, Uçak firması kolinin ağırlığını 4.8 kilo olarak kabul eder. Eğer malın ağırlığı 6 kilo ise, 6 kilo geçerli olur.

Gemide ise genellikle toplam malın hacmi metreküp olarak baz alınır.

Elbette bir malı gemi ile getirmek uçağa göre çok daha ucuza mal olur.

Bu arada maliyet hesaplarken Ordino masrafını da unutmamanız lazım. Nakliyeciniz ordino ücretini baştan size söyler.

3 – Vergi ! Malın gümrük mevzuatı çok önemlidir. Sorunsuz mallarda vergiler hesaplanarak maliyete eklenir. Burada hassas bir durum vardır. Vergi oranları Mal fiyatı, Nakliye maliyeti ve Yurtdışı Masraflar denilen bazı kalemlerin toplanması ile ortaya çıkan matraha uygulanır.

Yani 3000 dolarlık bir mala, 1000 dolar nakliye ödemiş ve 300 dolar kadar da bir masraf yaptıysanız, 4.300 dolar üzerinden gümrük vergisi ödersiniz.

Buradaki “Yurt dışı masraf” olayı, gümrükte tespit edilen bir masraftır. Sizin cebinizden nakliye ve mal bedeli dışında başka birşey çıkmamış olsa bile, bu masraf gümrük beyanına eklenir.

Eğer getirdiğiniz malın vergisi veya ek ödemelerinde ağırlık ile ilgili bir şart varsa (mesela kiloda 3 dolar ek vergi gibi), malın normal ağırlığı ile bu vergi hesaplanır.

Uçak ile gelen malların vergisine özellikle dikkat etmek gerekir. Siz uçağa kilo için 3 $ ödeseniz bile, malın vergisi hesaplanırken gümrük 10 $ ödediğinizi kabul eder. Bu da mesela yüzde 15 vergisi olan bir malda çok ciddi bir fark yaratır.

4 – Belge ve Tahlil Harcamaları : Bazı mallar, ekstra belgeler hazırlamanızı gerektirir.  Emniyet izni almanız gerekebilir. Sağlık tahlili gerekebilir. Bir malı getirmeden önce bu istenen belgeler mutlaka bilinmeli, alınabileceğinden emin olunmalı ve masrafları öğrenilmelidir.

5 – Gümrük masrafları : Tek gümrük vergisi ödemekle, Gümrük Masrafları bitmez.  Gümrükçünüz belli bir ücret alır. Gelen malın boşatılması, depoda çekilmeyi beklemesi, çekilen malın yüklenerek size ulaştırılması gibi masraflar söz konusudur.

Bir arkadaşınızın kamyonu ile gümrüğe gidip firmanız adına gelen malı alamazsınız.  Gümrüğe ancak firmanız adına kayıtlı bir araç ile girip malınızı alabilirsiniz. Eğer firmanız adına kayıtlı bir araç yoksa, malınız az bile olsa, gümrüğün aracına yüklüce bir para ödersiniz.

6 – Banka ve numune nakliye masrafları da mutlaka dikkate alınmalıdır. Anlaşmalı bankanız yoksa, peşinat ve bakiye ödemesi için toplam 250 – 400 TL arası bir banka masrafı ödersiniz. Alacağınız maldan veya biten malınızdan numune görmek isterseniz, bunun için de  nakliye masrafı yapacaksınız. Gelecek pakatin hacmi ve ağırlığına göre bu masraf değişir. Tabi DHL,TNT, UPS gibi firmalar ile olan anlaşmanız da önemli.

7 – Sigorta ! Bir de gelen malın sigortası hususu var. Nakliyeciniz isterseniz gelen malınızın sigorta işlemini de halleder. Gerçi mala sigorta yapmasanız da olur, ama o zaman mal geldikten sonra gümrükte sigorta yapılır. Yani her koşulda bir sigorta parası ödersiniz.  Tabi ki Çin’den buraya yol uzun. Gemi kaçırılabilir, fırtınada batabilir, uçak düşebilir.  Yani baştan önlem almak da fayda var…

Sonuç olarak bir ithalattaki masrafların ana kalemleri bunlar. Bunları baştan iyi hesaplamak için, Malın Fiyatı, Gümrük Tarifesi ve Ağırlığı ile Hacmi bilinmelidir.  Ağırlık ve Hacim için  Koli Ebatları, bir kolide kaç parça mal olduğu ve dolu kolinin ağırlığı bilinmelidir. 5000 parça mal getiriyorsanız. Kolinin içinde 100 parça varsa, 50 koli mal gelecek demektir. Böylece bir kolinin hacmini ve ağırlığını 50 ile çarparak toplam malın hacmi ve ağırlığını bulabilirsiniz.

Diyelim ki bir kolinin içinde kaç parça mal olduğunu öğrenmediniz. Bu durumda kaç koli mal geleceğini bilmediğinizden , ne nakliye fiyatını hesaplayabilirsiniz, ne de nakliyeye uygulanacak vergiyi…

5 Yanıt to “Çin’den Mal Getirmenin Masrafları”

  1. kenan 02 Aralık 2013 23:30 #

    çok faydalı bilgi olmuş sizinle irtibata geçeceğiz.

  2. Gokhan Karakoc 24 Temmuz 2014 08:20 #

    Merhaba arkadaslar
    Çinden ithalaat yapmak isteyen herkese yardımcı olabilirim. Çinde yasiyorum istediginiz urunleri adedi ve urun bilgisini veririseniz fiyat arastirmasi malinizin konteynirlara yuklenmesi esnasindakki kontrolleri veya posta yolu ile alimlarinizdaki paket kontrollerinizi guvenli bir seklide teslim edilir.
    Telefon: +8613858287332
    Not: Whatsap yada viberden de ulasabilirsiniz.
    Mail: gokhankarakoc2010@hotmail.com
    Saygilarimla iyi calismalar ve bol kazanclar.

  3. hakan 09 Mayıs 2015 10:46 #

    Çok Faydalı Bir Bilgi Sağolun

  4. Furkan Kaya 04 Temmuz 2016 21:38 #

    Merhabalar, 7 seneden beri Çin de ikamet ediyorum ve ithalat ihracat, tercümanlık , mal takibi işleriyle meşgulüm, Çin E gelmek isteyen veya Çin den ihracat yapmak isteyenler benle iletişime geçebilir! Whatsup: 008615050556213 , email: 1422966526@qq.com

  5. sinan 13 Kasım 2018 12:32 #

    Arkadaşlar Merhaba,
    Çin’de yaşıyorum.Satınalma mühendisiyim.Çin’den toplu mal getirmek isteyenlere danışmanlık yapıyorum.
    Fiyat araştırmasından başlayan numune > satınalma>lojistik olarak işleyen bu süreçte her türlü desteği sağlıyorum.İlgilenenler aşağıdaki iletişim numaralarından bana ulaşabilirler.

    Sinan Bükcü
    Whatsapp: +90 542 375 34 20
    Çin Tel: +86 13806607013
    E-mail: sinanbukcu2@gmail.com

Yorum bırakın