Satarak Batmak !

17 Eki

Çanta.jpgPromosyon Sektörü öyle bir sektördür ki, iş yapamazsanız battığınız gibi, iş yaptığınız halde de batabilirsiniz.

Özellikle üretim firmaları “Satarken Batmak” konusunda çok dikkatli olmalıdırlar. Promosyon işlerinde “Zaman” hayati bir önem taşır. Çünkü promosyon malzemelerinin büyük bir kısmı, zamanları belirli olan etkinliklerde dağıtılmak üzere kullanılır.  Yine promosyon malzemelerinin çoğu bu zamanı belli etkinliklere özel olarak üretilir ve o etkinliklerin dışında satılamaz.

Eğer siparişini aldığınız ürünü, teslim etmeniz gereken tarihte teslim edemezseniz ve etkinlik geçerse, bu durum 2 sonuca yol açar. 1-  Ürünün siparişini veren satınalmacı firmasına karşı zor durumda kalır. 2 – Bunun acısını sizden çıkarır. Sonuç olarak ürettiğiniz özel ürün çoğunlukla alınmaz veya sizi zarar ettirecek şekilde bir para cezası kesilir. Ve bir daha o firma ile çalışamazsınız.

Aynı durum ürettiğiniz özel ürünün istenen vasıflarda olmaması halinde de yaşanır. Bu yüzden özellikle fiyatlandırma ve tarihleme aşamalarında her hususun dikkatlice göz önüne alınması gerekir.

Özel ürünlerin tarihlenmesi üreticiler açısından fiyatlama ile de alakalıdır. Bunun hesabı tamamen ilkokul matematiği ile deneyin birleşimidir.  Bir çantanın üretiminin 5 işçi tarafından 2 dakikada tamamlanacağını düşünüp, 6.000 tane çantayı günlük 10 saat çalışma ve 10 işçi yardımıyla 10 günde üretebileceğinizi hesaplayabilirsiniz.  Bundan yola çıkarak 10 işçinizin 10 günlük işçilik maliyetini 6.000 çantaya böler ve Hammadde maliyetine ekleyerek basit bir maliyet çıkarabilirsiniz.

Ancak hesapta olmayan şeyler olabilir. Eğer bir çantanın üretimi 2 dakika değil de, bazı ekstra uygulamalar veya zorluklar yüzünden 3 dakika sürerse, 6.000 çantayı ya 15 günde üretebilirsiniz, ya da işçilerinizi hergün eksta 5 saat mesaiye bıraktırmak zorunda kalırsınız.

Sonuçta teslim zamanınız saptığı gibi, işçilik maliyetiniz de artmış olur. Bir de organizasyonsuzluğunuz ve baştan savmalığınız nedeniyle bütün işlerinizin bu şekilde olduğunu düşün. O zaman arka arkaya eklenen gecikmeler aldığınız bütün siparişlere yansır. Böylece aldığınız siparişlerin tamamı zarar yazmaya başlar ve batarsınız.

Yorum bırakın