Ülkemizde Neden USB Flash Bellek Üretilemiyor ?

15 Kas

Ülkemizde USB Bellek üretimi üzerine,  Sn. Ali Baylar’ın açıklayıcı yazısını paylaşmak istedim.

——————————————————————————————–
Sizlere bu haftaki yazımda “Ülkemizde neden flaş bellek üretilemiyor?” sorusunun cevabını anlatmak istiyorum.
Flaş bellekler 3 kısımdan oluşmaktadırlar.
– Dış gövde
– PCBA adı verilen main board (ana kasa)
– Flash ya da çip adı verilen bellek kısmı
Dış gövdenin maliyeti çok tutmamaktadır. Ana maliyet pcba ve çip noktasındadır. Kullanılacak çipin kalitesi ile kullanılacak pcba parçasının birbirine uyumlu olması gerekmektedir. Birbirine denk olmayan parçaların montajı yapıldığında, kalite sorunlu bellek imalatı yapılmış olacaktır.
Çip kısmı bilgilerin depolandığı kısımdır. Dünyanın en büyük üreticileri Samsung, Hynix, Toshiba, Micron gibi markalar uzakdoğudaki fabrikalardan imalat yaparak tüm dünyaya satılmaktadırlar. PCBA imalatçıları da yine uzakdoğu ülkelerinde imalatlarını yapmaktadırlar. Çin, ucuz iş gücü ve bütün dünyaya milyonlarca bilgisayar parçası ve bellek satışı yaptığı için fiyatlarıyla rekabet edilemeyecek kadar ucuz maliyetle satış yapmaktadır. Avrupa ve Amerika’daki dev markalar da imalatlarını Çin’e kaydırmışlardır. İphone telefonların Çin’deki Foxconn firmasında montaj yapıldıklarını duymuşsunuzdur.
Flaş bellekler, altın borsası gibi bir borsa üzerinden anlık fiyatlarla satılmaktadır. Haftalık fiyatlarımızın değişmesinin arkasında yatan sebep bu fiyatların her an inip yükselebilmesidir.
Ülkemizde pcba ve çip imalatı yapılamamaktadır ve imalat yapılacaksa, bu parçalar dışarıdan ithal edilecektir. Geriye kalan bir tek plastik ya da metal dış yüzeyin içine bu ürünlerin konulmasından öteye gidemeyeceği için, flaş bellek imalatının ülkemizde yapılması imkansızdır diyebiliriz. Ana parçaların dışarıya bağımlı olması her anlamda rekabet şansını da imkansızlaştıracaktır.
Son dönemlerde Avrupa imalatı flaş bellekler adıyla piyasada çok uygun fiyata satılan belleklerin yukarıda belirtilen şekilde imalatları gerçekten de Avrupa’da yapılmaya kalkılsa, fiyatlarının en az 20-25 usd olması gerekir. İşçi maliyetinin Çin ve Avrupa ülkeleri arasındaki değerlerini hepimiz biliyoruz. Gerçek bir Avrupa imalatı olan bir çipin, 6-7 dolarlardan ülkemizde satılamayacağını anlayabilirsiniz. Bu çiplerin ne kadar “Avrupalı” olduğunu tartışmaya bile gerek duymuyorum burada.
En dürüst yaklaşımla bakarsak, Avrupa Malı diye satılan belleklerin, uzak doğu menşeli imalat edilip, Avrupa Birliği’ne ithal edilerek “Millileştirilmiş Ürün” sıfatıyla satılması mümkündür. Millileştirilen her ürün, Avrupa imalatı değildir. Ürün satın alırken bu noktaya dikkat etmenizde fayda var.
Ülkemizde teknoloji altyapısı halen çok eksik olup, dışarıya bağımlılığımız devam etmektedir. Plastik kalem imalatı yapan bir firma olarak, basit bir tükenmez kalem imalatında bile Çin’in iki katına maliyet yapabilmekteyiz. Aynı ürünün bir de kaçak yollardan ülkemize sokulduğunu düşünürsek, ülkemizde imalat yapmanın anlamsızlığı ortaya çıkmaktadır. İmalatın desteklenmesi sadece birkaç kanun maddesinin iyileştirilmesiyle değil, imalata zarar veren durumların, ciddi anlamda çözülmesiyle olabilir. 
Sonuç olarak ülkemizde flaş bellek imalatının yapılması öncelikle teknolojik anlamda yetersiz olmamızdan, sonrasında ise her anlamda lojistik destek eksikliğimizden dolayı imkansızdır.
Ali Baylar

——————————————————————————–

Bir Yanıt to “Ülkemizde Neden USB Flash Bellek Üretilemiyor ?”

  1. Celal 07 Ağustos 2013 08:50 #

    Ülkemizde imkansız olması olması değil teknolojiye ve bilime gereken değerin verilmemindendir. Bu ülkelerin sokak satıcıları bu çipleri üretmiyor bilimcileri ve mühendisleri buluyor sonra sokakta da üretir oluyorlar. Şimdi siz bir ülkede üniversilerin bilim alanlarını daraltırsan ve fizikçilerini,kimyacılarını memur yapar vasıfsız eleman haline getirirsen tabi üreteceğin tek şey çorap olur. Bizde diyoruzki teknolojiyi patronlar, belediyeler kurumlar üretsin deriz hele bilime gelince herkes bilim adamı kendini sanır. Üniversitelerimiz içler acısı notların peşinde ve saçma sapan etkinliklerin peşinde koşuşturan bir zihniyet haline geldi. Öte yandan maliyet konusuna gelince; konu maliyet değil konu üretkenlik olmalı dün biz kendimiz üreteceğiz diyen Osmanlı Devleti gerilemeye girdi, bu günde biz batıdan sadece alırız diyorz. Bir virüs gibi beynimize giren diğer ülke teknolojileri içlerine ne kodukları belli olmayan sadece anlamakla geçiştiriyorz. Konu kendimize yeter olup olmadığımız yarın bu ülkeler satmaktan vaz geçse biz ne yaparız şaşırıyorum O zaman ne üreteceksiniz. Tek bir fark var diğer ülkerin markaları var, ayfonlar, googleler, sonyler, asuslar deller, inteller derken bizde ne var ki… Ve diğer ülkeler kendi bulduklarını üretiyor biz de diğerlerinin bulduklarını kullanıyorurz en büyük fark bu…

Yorum bırakın